17 de jul. 2012

Senyals de calma (Part I)

Què són?

Els gossos tenen un llenguatge per comunicar-se entre ells. El llenguatge caní consisteix en una gran varietat de senyals; utilitzant el cos, orelles i/o cua, a través de moviments i expressions. El llenguatge que fan servir més els canins són les senyals de calma. Aquestes senyals l'utilitzen per prevenir que passi alguna cosa. Aquestes senyals no només els fan servir els gossos, sinó que nosaltres els humans també naixem amb aquest llenguatge però desapareix quan aprenem a parlar. Totes els gossos del món (independentment de la raça, color, grandària..) les fan servir. És un llenguatge universal, del qual podrem comunicar-nos amb tots els gossos del món. Algunes races, però, utilitzen més una senyal que una altre degut a les característiques del seu físic.   

Els gossos són animals que prefereixen evitar conflictes. Som els humans els que normalment creim conflictes amb els nostres gossos.


Per què serveixen?
  • Per saber en quin estat està el gos
  • Per poder comunicar-se amb l'entorn
  • Per apaivagar una situació traumàtica (de por o estesant) 
  • Per calmar als altres gossos o persones 
  • Prevenir alguna cosa
  • Evitar amenaça d'altres gossos, persones...
  • Per fer amistat amb altres gossos i persones 

Els gossos fan servir les senyals de calma al instant quant hi ha una situació que ho necessita. Amb freqüència, les senyals de calma es presenten amb moviments tants ràpids que necessitem prestar molta atenció per adonar-nos. Amb la pràctica aprens a llegir-los i a saber buscar-los.

Poden desaparèixer!:

Quan un gos, en un moment determinat, ha fet servir vàries vegades les senyals de calma a un gos o persona, i no li ha servit de res (recordeu que una senyal de calma vol dir prevenir alguna cosa, que allò que estàs fent no li agrada o que està incòmoda) al final grunyirà o anirà directe a mossegar. I com que amb la mossegada ha pogut fer desaparèixer aquell gos, persona o una altre cosa, a partir d'aquell moment sempre farà servir l'agressivitat per comunicar-se.

Tipus de senyals:
  • Girar la cara: Pot ser un lleuger moviment o tot el cap girat cap a un costat. Serà més fàcil veure aquesta expressió quan el nostre gos vegi a un altre gos i aquest últim se li apropi. Aquesta senyal la farà servir per dir-li a l'altre gos que es calmi; potser l'altre gos s'estava apropant molt ràpid o directament, enlloc d'apropar-se fent una corba. El teu gos es quedarà immòbil, però amb el cap girat, el que indica el seu malestar per la situació. Segur que molts de vosaltres heu intentat fer-li una foto al vostre gos i en veure el resultat,  el gos estava amb el cap girat, el que indica el seu malestar en ficar-li un objecte davant la seva cara.
  • Llepar-se el morro: Aquesta senyal es dóna per calmar-se a ell mateix davant una situació excitant o amenaçant, i també per calmar a l'altre. La podem veure quan se li apropa un altre gos, quan aneu a passejar (agafes el collar), arribes a casa, t'ajups per agafar-lo..


  • Badallar: Aquest tipus de senyal el trobo més afectiu entre gossos. Quan jo he intentat fer aquesta senyal al gos que tinc al davant ha intentat fer-me una llepada a la boca!!! :D
  • Caminar lent, moviments lents: En ocasions, aquests moviments són tan lents que de vegades sembla que no es mogui. Quan el teu gos està al carrer lliure i ja és hora de marxar i el crides, però en aquell moment ell està amb un altre gos o està olorant una fulla i el tornes a cridar però ja més enfadat, el gos s'ha adonat i ve, però lent. Al final, tu el vas a buscar i cridant perquè vagi més ràpid. El que aconseguiràs es que vagi més lent, el que indica que et calmis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada