2 d’oct. 2012

Gossos de cerca



El divendres passat vaig assistir a la xerrada "El perro de búsqueda, un héroe canino.. ¿mito o realidad?" organitzat per "UDOLS". 
Aquesta xerrada es va centrar en explicar com preparen i treballen amb gossos de cerca, l'unitat canina de bombers de Mallorca. 
En aquest post us faré un resum de les idees que m'han semblat més interessants per compartir-vos amb vosaltres. 

1. Selecció de cadells
  • Per genètica: Potser els seus pares són molt bons en l'olfacte però poden tenir malt comportament, i aquests no es seleccionen. "El component genètic és el caràcter futur d'un gos adult" tal i com va dir Guillem Mas Ferrari com a ponent, a la xerrada.
  • Que siguin lliures de displàsia
  • Escollir el gos que es mostra més confiat amb els humans
  • Es busquen actituds i no belleses
  • Es visita vàries vegades als cadells: de vegades un cadell es comporta d'una forma determinada un dia, i d'una altre manera, un altre dia. Guillem Mas Ferrari va comentar que ell acostuma a visitar els cadells als tres mesos, quinze dies després i al cap d'una setmana.
  • Desconfiar del criadors dels cadells que no deixen veure els pares
Sabies que...? Qualsevol raça pot realitzar aquesta feina.



2. Com s'ensenya?

Senyal de sortida / cerca / localitzar l'olor.

Marcatge de la víctima
-Actiu: bordar o REFIND (anar cap al guia i tornar cap a la víctima)
-Passiu: assegut o tombat


Com es localitza el gos en aquests casos? Per GPS o per un collar UPER (s'activa quan el gos es queda quiet uns quants minuts i seguidament s'emeten com uns petits xiulets).




Per ensenyar a buscar persones, fan servir potets on a dins i posen trossos de porc, cabells de diferents persones i roba.

Per buscar persones, droga o qualsevol altre cosa entre les ruïnes, els ensenyen des de petits a passar per sobre d'escombraries (palets, reixes, troncs...) i posant pel damunt salsitxes de frankfurt perquè sigui el gos qui entri sol, sense obligar-l'ho. Així en el futur, no tindran por de passar per sobre de les ruïnes, pedres de la muntanya, etc. També posen diferents sorolls com màquines o llibres de nens petits que tenen diferents sorolls d'animals.   

Nota!: hi ha moltes formes d'entrenar els gossos de cerca. 

Referència: 
  • xerrada "El perro de búsqueda, un héroe canino.. ¿mito o realidad?" organitzat per "UDOLS". Ponent Guillem Mas Ferrari el dia 28 de setembre a Barcelona.

2 comentaris:

  1. jo volia anar a la xerrada pero em va ser impossible, i gràcies a aquest post em puc fer una idea del que es va parlar i dels punts importants :) moltes gràcies Sonia

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies a tu, Albert, per llegir-lo i deixar un comentari ;-)
    Ens llegim!!

    ResponElimina